Az adat olyan, mint egy autó. Van akinek sok van, van akinek nincs, van aki tisztán tartja, akad akit nem érdekel, hogy milyen állapotban van. A cél, viszont amire használva van az mindenkinek ugyanaz, segít eljutni egyik pontból a másikba. Az adat ugyanilyen.

Ha nem törődünk vele, akkor problémás lesz a használata. Nem fog minket segíteni, sőt még hátráltatni is tud, mert olyan értékes információk válnak elérhetetlenné, amik kulcsfontosságú szereppel bírhatnak.

Az adatvezérelt gondolkodás nem csupán segít két lábbal a földön járva tervezni, hanem olyan lehetőségeket tár fel, amikre korábban nem is gondoltunk: korrelációk, kapcsolatok és összefüggések feltárására alkalmas, melyek kezünkbe adják a változás eszközét. Az eszközt, ami például segíthet csökkenteni a költségeket, azzal, hogy átláthatóvá tesz minden elköltött és beérkezett pénzt.

Célokat is ad, hiszen azzal, hogy mérhetővé tesszük a tevékenységeinket, látunk magunk előtt egy irányt, ami felé szeretnénk tartani. Ezáltal kapunk egy nagyon hasznos visszajelzést a saját hatékonyságunkról, hiszen ha nem érjük el a kitűzött célt, akkor megvizsgáljuk az adatok segítségével a folyamatainkat és lehetőséget biztosítunk a változásra.

Mint minden változás, az adatvezérelt átállás sem teljesen fájdalommentes. A számok nem hazudnak – transzparens képet alkotnak a cég vagy vállalkozás működéséről. Ezt a képet többször és különféleképpen is fel lehet használni. Ilyen például az elcsúszások pontosítása vagy a felesleg levágása.

Milyen adatokkal dolgozik egy vállalkozás/cég?

A közösségi média oldalak egytől egyig fel vannak szerelve elemzői kiegészítéssel, ahol mindenhez hozzá tud férni az érdeklődő. Ezek az elemzések viszont rendkívül nagy mennyiségű információt biztosítanak, egy átlagos felhasználónak túl sokat is. Különösen megterhelő megtalálni a nagy áradatban, ami igazán számít.

Hogyan lehet tudni, hogy melyik adat szolgálja a kitűzött cél elérését?

Legelső lépés egy főcél, egy főmérőszám meghatározása, ami egy számban magába foglalja a működés irányát. Ez a szám legtöbb esetben a nettó árbevétel vagy profit. A főcél mellett létrehozhatunk alcélokat és külön lépéseket, de ez a lényegen nem változtat, miszerint csak olyan számokkal foglalkozunk elsősorban  ami direkt kapcsolatban áll a cél teljesítésével.

Például, a nettó árbevétel növekedéséhez elengedhetetlen a forgalom növelése, a forgalom növelését pedig marketing tevékenységekkel lehet elérni. Tehát a főcélt három lépésben lehet mérhetően megközelíteni.

Az adatvezérelt marketing leveszi a terhet a döntéshozó válláról. Segít, hogy ne megérzés vagy találgatás alapján keletkezzenek kampányok és hirdetések, azáltal, hogy biztosít egy olyan fix pontot, amihez lehet nyúlni vagy ahonnan ki lehet indulni.

hu_HUHungarian

Ingyenes Konzultáció foglalás