Mit nevezünk adatvezérelt működésnek egy céges rendszerben?

Előfordult már veled, hogy kicsattantál az örömtől egy-egy sikeres üzleti időszakot követően? Ilyenkor azt látod, hogy különböző platformokról olyan számok tárulnak eléd, melyek minden bizonnyal megmosolyogtatnak. Vajon arról van információd, hogy ezek a számok forrásokra lebontva, honnan érkeznek? Hol és milyen formában idézhetted elő a legnagyobb vételi szándékot célközönségedre?

Ebben a cikkünkben arról olvashatsz, hogyan változtathatják meg a jól megírt és felszínre hozott üzleti reportok egy-egy vállalkozás piaci helyzetét a mostban, és milyen stratégiai iránytűvel szolgálhatnak a jövőben. Legyen szó költségoptimalizációról, bevétel-költség arányok tökéletes harmóniájáról vagy akár új trendek lekövetéséről.

Adatfelismerés az online marketingben

Amikor online marketingről beszélünk, az emberek nagy részének a közösségi oldalakon történő kommunikáció és hirdetés jut eszébe. Itt egy cég leginkább a célközönsége felé kommunikál, melyek sokszor cselekvsére buzdítanak. Egy “másik univerzumban” azonban az interakciók egy szempillantás alatt számokká és adatokká formálódnak, melyeket analitikai programokkal, fejletebb helyeken saját adatelemző(k) segítségével vizsgáltatnak cégek/cégvezetők. Ezen adatok megértésével képesek lehetünk egy új, fenntartható üzleti működést létrehozni.

Az adatok részletességének fontossága

Az adatok értelmezéséből kétféle stratégia megközelítést alkalmazhatunk. Az első, legérdesebb példa az, hogy amint meglátjuk az analitikai programban megjelenő számokat, túl buzgó üzemmódba váltunk. Ez egy óriási pókháló, mely számos elemből tevődik össze. Kiemelve egyet, tegyük fel, hogy két különálló, online platformon hirdetünk. Az egyik közösségi-oldalra készített hirdetés-sorozatból befolyt pénz, szemetgyönyörködtető látványt ébreszt bennünk, míg a másik platformról jóval kevesebb összeg folyt be. Ezért a józan ész azt diktálná, hogy a nagyobb bevételt érkeztető helyre fordítsuk erőforrásainkat.

A második értelmezési stratégia megfontoltabb, és eredményeiben feltárja előttünk, hova érdemes az erre szánt tőke nagy részét fordítani. A fent említett példát tovább folytatva: ami könnyen elkerülheti a figyelmünket az az, hogy arányaiban milyen sikerességet könyvelhettünk el a két platformon. Lehet, hogy az egyik helyen nagyobb költésből 40%-os haszonra tettünk szert, de a másikon kisebb összegből megháromszoroztuk a pénzünket. Ebben segítenek az üzleti elemzések és az adatvezérelt döntéstámogatás. A megfelelő értelmezéssel nem csak nagyobb bevételre tehetünk szert hosszú távon, de kiszámítható és többrétű cégműködésre is számíthatunk.

A forrásalapú adatismertetés

Az üzleti elemzések forrásalapú elkészítése, kulcsfontosságú a piac megértésében. Ezen elemzések professzionálisan lekövetett adatokból épülnek fel, melyek elemi részletességgel mutatják meg az eredményeket. Döntögethetünk óriási rekordokat vagy búslakodhatunk egy negatív időszak miatt, ezek a részletgazdag kimutatások feltárják, hogyan növekedhetünk vagy mászhatunk ki a csávából.

Miért értelmeznénk valamit egy aspektusból (bevétel), ha lehetőségünk nyílik több tucat forrás megismerésére? Ezekből az elemzésekből maximálisan kiderülhet:

  1. Hol égetjük el a legtöbb pénzt?
  2. Honnan várhatjuk a legnagyobb bevételt?
  3. Milyen hatékonysággal teljesítenek az on/offline tevékenységeink?
  4. Milyen stratégia felállítása szükséges a következő időszakra?

A forrás alapú tudás teljes birtokában lenni olyan, mintha egy mindenre kiterjedő nagyítóval néznéd a céged teljes működését. Mindenre rálátsz, így priorizálhatod az egy-egy döntésre fordított idődet és energiádat, valamint optimalizálhatod az elvégzendő feladatokat.

Összegzés

Az érthető nyelvre lefordított üzleti elemzések egy jövőbemutató kaput hoznak létre cég és cégvezető között. Az adatvagyon helyes felismerése és hatékony felhasználása egy olyan új üzleti modellt eredményez, mellyel nem csak pénzt, de temérdek időt és energiát spórolhatsz meg.

hu_HUHungarian

Ingyenes Konzultáció foglalás